2013. július 25., csütörtök

A prédikátorok felelősége!

  Pál apostol így ír Timótheusnak: "Kérlek azért az Isten és Krisztus Jézus színe előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat az Ő eljövetelekor és az Ő országában. Hirdesd az igét, állj elő vele alkalmatos és alkalmatlan időben, ints, feddj, buzdíts teljes béketűréssel és tanítással!" (II. Tim. 4:1-2)
  Ez a komoly és ünnepélyes megbízatás, melyet olyan buzgó és hűséges
  
  szolgához intézett Pál apostol, mint Timótheus volt, erős bizonyíték
  a munka fontosságára és felelősségére nézve, amely az evangélium prédikátorára hárul. Pál az Isten ítélőszéke előtt kéri fel Timótheust és parancsolja meg neki, hogy az Igét hirdesse, ne pedig emberek beszédeit és szokásait. Legyen kész minden kínálkozó alkalommal bizonyságot tenni Istenről, akár nagy gyűléseken, akár családi körben, úton vagy otthon, barátoknak vagy ellenségnek, biztonságban vagy nehézségek között, veszélyek, gyalázat és veszteségek között.
  Timótheus szelíd lelkű, engedékeny természetű volt. Miután Pál félt attól, hogy e tulajdonságai miatt visszariad munkája lényeges részétől, felhívja, hogy a bűnt hűségesen feddje és élesebben intse meg azoknál, akik súlyos bűnöket követnek el. Azonban "teljes béketűréssel, tanítással" történjék ez. Mutassa be Krisztus türelmét, szeretetét és az Ige igazságaival magyarázzon és erősítsen.
  A bűnt gyűlölni és feddeni, egyszersmind részvétet és gyengédséget mutatni a bűnös iránt: nagyon nehezen megvalósítható feladat. Minél komolyabbak saját erőfeszítéseink a szív és az életszentség elérésére, annál erősebben érezzük a bűn súlyát és annál erősebb lesz ellenszenvünk iránta. Óvakodnunk kell a helytelen szigorúságtól, a bűnössel szemben mégis óvatosnak kell lennünk, hogy a bűn nagy horderejét szem elől ne tévesszük. Szükséges, hogy Krisztushoz hasonló türelmet és elnézést tanúsítsunk a tévelygővel szemben - de az a veszély is fennáll, hogy oly nagy türelmet tanúsítunk tévelygése iránt, hogy az illető azt gondolja,
  ő nem is érdemli meg a feddést, és elutasítja mint indokolatlan és igazságtalan figyelmeztetést.
  
  A lelkekért hordott teher
  
  Isten szolgáinak szoros összeköttetésben kell lenniük Krisztussal és minden dologban az Ő példáját kövessék: az élet tisztaságában, önmegtagadásban és jó cselekedetekben, szorgalomban és kitartásban. Figyelmünk arra irányuljon, hogy lelkeket nyerjünk meg Isten országának. Bánkódva a bűn felett, türelmes szeretettel dolgozzanak a munkások, ahogyan Krisztus dolgozott, határozottan, állandóan kitartva erőfeszítéseikben.
  Welch János, az evangélium egyik prédikátora, annyira nagy felelősséget érzett a lelkekért, hogy gyakran felkelt éjjel ágyából és Istenhez imádkozott a megmentésükért. Amikor egyszer felesége kérlelte, hogy gondoljon
  
  egy kicsit az egészségére, és ne tegye ki magát a hidegnek ily módon, azt felelte: "Ó, asszony, háromezer lélek üdvösségéért vagyok felelős, és nem tudom, hogy Ők miként állnak az Isten előtt!"
  "Egy városban kutat ástak. Amikor a munka majdnem befejeződött,
  a föld meglazult az egyik oldalon és eltemetett egy férfit, aki még lenn tartózkodott a munkánál. A segélykiáltás azonnal felhangzott és a munkások, földművesek, kereskedők, tisztviselők haladéktalanul a segítségére siettek. Gyorsan köteleket, létrákat, lapátokat és ásókat hoztak elő. "Mentsétek meg, mentsétek meg!" - kiáltottak. Az emberek teljes erejükkel dolgoztak, amíg homlokukon gyöngyözött az izzadság és karjuk reszketett az erőfeszítéstől. Végül ledugtak hozzá egy csövet és azon keresztül kiáltottak neki, ha lehet, adjon feleletet. A felelet meg is jött: "Még élek, de dolgozzatok gyorsan, félelmetes itt lenn!" Örömmel feszítették meg újból erőiket. Végül elérték a betemetett férfit, kimentették, és a hangos örömujjongás az egekig ért fel. "Megmentettük!" - viharzott végig a város utcáin."
  Vajon túl nagy volt az öröm, nagy volt a buzgóság, túl komoly a részvét, túl nagy a lelkesedés egyetlen ember megmentéséért? Bizonyára nem! Azonban mit jelent a földi élet elvesztése egy lélek elvesztéséhez képest? Ha már egy élet elvesztésének veszélye ilyen nagy részvétet ébreszt az emberi szívben, nem kellene-e Isten szolgáinak a lelkek megmentéséért végzett munkájukban éppoly buzgalmat kifejteniük, amint cselekedték itt egy férfi életéért, akit a föld eltemetett?
  
  Éhezve az élet kenyerét
  
  Egy istenfélő asszony ezt a megjegyzést tette: "Ó, ha csak azt a tiszta evangéliumot hallhatnánk, amelyet régente hirdettek a szószékről! A mi prédikátorunk jó ember, de nem ismeri fel a nép lelki szükségletét. A golgotai keresztet felöltözteti szép virágokkal, amelyek elrejtenek minden
  szégyent és gyalázatot. Az én lelkem éhezi az élet kenyerét. Mennyire felfrissítené a lelkek százait - amilyen én is vagyok -, ha valami egyszerűt, világosat, igeit hallanánk, ami szívünket táplálná!"
  Szükség van a hit embereire, akik nemcsak prédikálni, hanem szolgálni akarnak a népnek. Olyan férfiakra van szükség, akik állandóan Istennel járnak, akik eleven összeköttetésben állnak a mennyel, kiknek szavai oly erősek, hogy szívbeli meggyőződéshez vezetnek. A prédikátorok ne azért dolgozzanak, hogy képességeiket és ismereteiket fejlesszék, hanem hogy az igazság, mint a Mindenható nyila, utat törhessen az emberi szívhez.
  
  Egy Biblia-felolvasás olyan mély hatást gyakorolt a gyülekezet tagjaira, hogy valaki ezt a kérdést intézte a prédikátorhoz:
  - Hiszi ön komolyan azt, amit prédikál?
  - Természetesen! - hangzott a felelet.
  - Tényleg úgy van, ahogyan ön mondta? - folytatta a kérdező.
  - Bizonyosan! - és a prédikátor elővette a Bibliáját.
  - Ó, ha ez igaz, akkor mit cselekedjünk mi? - kiáltott az ember.
  Mit cselekedjünk mi? A prédikátor felfigyelt a mi szócskára. Mit érthetett ez a férfi ezalatt? A kérdés a szívébe hatolt. Elment és komolyan könyörgött az Úrhoz, hogy adja tudtára, mit kell tennie. Ima közben leküzdhetetlen erővel szakadt rá a gondolat, hogy egy halandó világnak kell elvinnie az örök élet ünnepélyes üzenetét. Három hétig nem lépett a szószékre, mert kereste a válasz e kérdésre: "Mit cselekedjünk mi?"
  Aztán a Szentlélektől felkenve, újra felvette tisztségét. Felismerte, hogy prédikációi eddig kevés hatást gyakoroltak hallgatóira. Most azonban hatalmas felelősséget érzett a lelkekért. Amikor fellépett a szószékre, nem volt egyedül. Sok munka várt rá, de ő tudta, hogy Isten segíteni fogja. Hallgatói előtt az Üdvözítőt emelte fel és az Ő csodálatos szeretetét. Prédikálta Isten Fiát és csakhamar nagy hitbeli ébredés volt tapasztalható, amely kiterjedt a környező gyülekezetekre is.
  
  Krisztus munkájának sürgőssége
  
  Ha a mi prédikátoraink felismernék, hogy a Föld lakosai milyen hamar állíttatnak az Isten ítélőszéke elé, akkor sokkal buzgóbban igyekeznének Krisztushoz vezetni férfiakat és nőket. Nemsokára elérkezik mindenki számára az utolsó próba. Csak még egy kis ideig hangzik a kegyelmes hívás: "Ha valaki szomjúhozik, jöjjön énhozzám, és igyék!" (Jn. 7:37) Isten elküldi az evangéliumi meghívót minden néphez. Bárcsak hírnökei oly fáradhatatlanul, összhangban dolgoznának, hogy mindenki felismerné rajtuk, hogy Jézussal vannak és tőle tanulnak!
  Áronról, a főpapról megíratott: "És viselje Áron az Izráel fiainak neveit az ítélet hósenén, az ő szíve felett, amikor bemegy a szenthelyre, emlékeztetőül az Úr előtt szüntelen." (II. Móz. 28:29) Milyen gyönyörű, kifejező kép ez Krisztus változhatatlan szeretetéről, ahogyan gyülekezete iránt érez. A mi nagy Főpapunk, akinek Áron volt az előképe, szívén hordja népét. Nem kell-e földi szolgáinak hasonlóképpen képviselni az Ő szeretetét, részvétét és gondoskodását?
  
  Csak isteni erő lágyíthatja meg a bűnös szívét és viheti őt mint bűnbánót Krisztushoz. Nagy reformátorok és tanítók: Luther, Melanchton, Wesley, Whitefield sem tudtak saját erejükből befolyást gyakorolni a szívekre. Isten beszélt általuk. E férfiak érezték a magasabb erő befolyását és engedték ellenállás nélkül működni magukban. Aki ma teljesen megfeledkezik magáról és a lélekmentési munka eredményében teljesen Istenre bízza magát, részesül az isteni segítségben és fáradozásai dicsőségesen mutatkoznak meg lelkek megmentésében.
  Kénytelen vagyok elmondani, hogy sok prédikátorunk munkájából hiányzik az erő. Isten várja, hogy kiterjessze kegyelmét rájuk, de ők egyik napot a másik után mulasztják el és megelégszenek a formai, hideg hittel. Hirdetik ugyan az igazság tanait, de hiányzik belőlük az életerő, amely
  a mennyel való összeköttetésből származik, és bevési a kimondott szavakat az emberi szívbe. Félálomban élnek, mialatt körülöttük lelkek vesznek el sötétségben és tévelygésben.
  Isten szolgái, ha szívetek Krisztus és embertársaitok iránti szeretetben lángol, igyekezzetek a lelkeket felrázni, akik meghaltak törvényszegéseikben és bűneikben! Komoly könyörgéseitekkel és intéseitekkel hassátok át lelkiismeretüket! Bensőséges imáitok lágyítsa meg szívüket és bűnbánóan vezessétek el őket az Üdvözítőhöz. Ti vagytok Krisztus földi követei, hogy hirdessétek üdvüzenetét. Gondoljátok meg, hogy az odaadás és bölcsesség hiánya döntő lehet egy lélek számára, amely ezáltal örök pusztulásba merül. Nem engedhetitek meg magatoknak, hogy figyelmetlenek és közömbösek legyetek! Erőre van szükségetek és Isten azt bőségesen akarja nyújtani nektek. Ő csak alázatos, megtört szívet kíván tőletek, amely kész hinni és ígéretét elfogadni. Csupán fel kell használnotok az eszközöket, amelyeket Isten elétek helyezett, és akkor elnyeritek az áldást.
  
  A JÖVŐ KILÁTÁSAI
  
  Közeledünk e föld történelmének befejezéséhez. Nagy munka áll előttünk: az utolsó üzenetet vinni a bűnbe süllyedt világnak. Az ekétől, a szőlőhegyről és különféle más foglalkozásokból hívatnak el férfiak és küldetnek el az Úr által, hogy ezt az üzenetet hirdessék a világnak.
  A világot összetartó eresztékek megrendültek. Ha körültekintünk, kilátásaink csüggesztőnek tűnnek. Krisztus azonban épp azokat a férfiakat és nőket hívja, akik elcsüggesztenek bennünket. Ő olyan tulajdonságokat lát
  
  bennük, amelyek alkalmassá teszik őket, hogy szőlőskertjében munkálkodjanak. Ha ők készségesek folyamatosan tanulni, gondviselése által alkalmassá teszi őket oly munka végzésére, amely nem nő túl képességeiken. A Szentlélek kiárasztása által erőt kölcsönöz majd bizonyságtevésüknek.
  Sok terméketlen és még műveletlen területet a kezdőknek kell megművelniük. Az a tekintet, amellyel az Üdvözítő nézi a világot, sok munkásban bátorságot ébreszt, akik ha alázattal elindulnak és egész szívükkel fáradoznak, akkor az adott helyen és időben alkalmas embereknek bizonyulnak majd.
  Krisztus látja a világ minden nyomorúságát és kétségbeesését. Ez olyan látvány, amely a legjobb prédikátorokat is annyira elbátortalanítaná, hogy nem ismernék fel, miként kezdjék el az emberek felemelését a létra legalsó fokáról. Pontosan előírt munkatervük értéktelenné válna. A létra magasabb fokán állva ezt mondanák: "Jöjjetek fel ide, ahol mi vagyunk!"
  A szegény lelkek azonban nem tudnák, hogy hova helyezzék lábukat.
  Krisztus szíve felüdül, amikor megpillantja azokat, akik a szó legteljesebb értelmében szegények. Örvendezve látja azokat, akiket bántanak és mégis szelídek. Örvendezve látja azokat, akik éhezik az igaz életet. Örülni tud annak a helyzetnek is, amely sok prédikátort elbátortalanítana. Tévelygő kegyességünket helyesbíti azáltal, hogy a szegényekért és a nyomorgókért végzett munka terhét olyan emberekre helyezi, akiknek a szíve együtt tud érezni a tudatlanokkal és mellőzöttekkel.
  Az Úr ezeket a munkásokat megtanítja, hogyan kezeljék azokat, akiken segíteni kívánnak. Bátorságot nyernek, ha látják, miként nyílnak meg az ajtók előttük, ahol orvosi missziómunkát végezhetnek. Mivel nem bíznak önmagukban, egyedül Istennek adnak minden dicsőséget. Kezük esetleg durva és ügyetlen, de szívüket a részvét hatja át és irányítja. Teljesen betölti őket a vágy, hogy enyhítsék a temérdek nyomorúságot. Krisztus itt van, hogy segítségükre legyen. Ő azokon keresztül munkálkodik, akik irgalmasságot ismernek fel a nyomorúságban és nyereséget minden dolog elvesztésében. Ha a Világ Világossága elhalad mellettük, kiváltságok észlelhetők minden nehézségben, rend látszik a zűrzavarban és Isten bölcsessége és munkája abban, amit kudarcnak véltünk.
  Kedves Testvérek! Lépjetek szoros érintkezésbe hivatásotokban az emberekkel! Emeljétek fel a lesújtottakat. A szerencsétlenségekre úgy tekintsetek, mint titkos áldásokra, a fájdalmakra, mint kegyelmi bizonyságokra. Munkálkodjatok úgy, hogy remény virágozzék ki a kétségbeesés helyén.
  
  Az egyszerű emberek is foglalják el helyüket mint munkások Isten művében. Ha közösséget vállalnak embertársaik nyomorúságával, ahogyan az Üdvözítő osztozott az emberiség fájdalmaiban, akkor hit által meglátják, hogy az Úr együtt munkálkodik velük.
  "Közel van az Úrnak nagy napja, közel van és igen siet." (Sof. 1:14) Szeretném minden munkásnak odakiáltani: Hitben menj előre, és az Úr veled lesz! Azonban virrassz és imádkozz! Ebben rejlik eredményednek titka. Az erő Istentől jön. Munkálkodj teljesen benne bízva és ne feledkezz meg arról, hogy munkatársa vagy. Ő a te segítőd. Erőd Tőle származik. Ő lesz bölcsességed, igazságosságod, megszentelődésed és megváltásod. Hordozd Krisztus keresztjét, tanulj Tőle naponta szelídséget és alázatot. Ő a te vigaszod és felüdülésed." (Testimonies VII. kötet 270-272. o.)
  Jézus ismeri a világ nyomorúságának és kétségbeesésének mélységeit. Ő tudja, milyen eszközökkel hozható gyógyulás. Mindenütt lelkeket lát sötétségben, lesújtottan a bűntől, bánattól és fajdalomtól. Látja azonban
  a lehetőségeiket is: látja a magasztos célt, amelyet elérhetnek. Noha emberek visszaéltek a kegyelemmel, elvesztegették tálentumaikat, Isten-képmásuk méltóságát elveszítették, de megváltásuk mégis dicsőíti a Teremtőt.
  Krisztus örvendett, hogy többet tehet követőiért, mint amennyit kérni vagy elgondolni tudnak. Tudta, hogy az igazság a Szentlélek mindenható hatalmával felövezve győzelmet arat a gonosszal vívott harcban és a véráztatta zászló diadalmasan leng majd az Ő követői felett. Tudta, hogy a Benne bízó tanítványok élete hasonló lesz az Övéhez: szakadatlan győzelmek sorozata, amely nem annak tűnik most, de majd annak ismerik az örökkévalóságban.
  "Azért beszéltem ezeket néktek - mondta Jézus -, hogy békességetek legyen énbennem. E világon nyomorúságotok lesz; de bízzatok: én meggyőztem a világot." (Jn. 16:33) Krisztus nem gyengült el, sohasem bátortalanodott el; és az
  Ő követőinek a kitartó hit bizonyítékaivá kell lenniük. Éljenek úgy, ahogyan Ő élt, dolgozzanak úgy, amint Ő dolgozott, mert Tőle függnek mint Mesterüktől.
  Bátornak, kitartónak, tetterősnek kell lenniük! Ha látszólag leküzdhetetlen akadályok állják is útjukat, tovább kell haladniuk kegyelmével. Ahelyett, hogy a nehézségek miatt panaszkodnának, győzzék le azokat! Semmi miatt ne essenek kétségbe, hanem mindent reméljenek: Krisztus összekötötte őket Isten trónjával, hasonlíthatatlan szeretetének aranyláncával. Azt akarja, hogy részesei legyenek a világegyetem legnagyobb befolyásainak,
  
  amelyek minden erő forrásától származnak. Akarja, hogy legyen hatalmuk ellenállni a gonosznak. Ez olyan hatalom, amelyet sem
  a föld, sem a pokol, sem a halál legyőzni nem tud, olyan hatalom, amely képessé tesz a győzelemre, miként Krisztus is győzött!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Utolsó napi szombattartók.Avagy akiken Isten pecsétje található.

  Az ószövetségi próféciák világossá teszik, hogy az emberi történelem utolsó napjaiban azok, akik hűek Istenhez, a hetedik nap megfigyelői ...