2018. május 19., szombat

A hét csillag titka

A hét csillag titka

Jézus bevezetőjében két titkot nyilatkoztat ki: a hét csillagét, és a hét gyertyatartóét:
„a hét csillag titkát, amelyet láttál az én jobb kezemben, és a hét arany gyertyatartót. A hét csillag a hét gyülekezet angyala, a hét gyertyatartó pedig a hét gyülekezet.”
Jelenések 1:20
A hét gyertyatartó a hét gyülekezet – Isten újszövetségi Egyháza az idő országútján, mely Jézus Krisztus különleges gondviselésének és figyelmének tárgyát képezi, s világosságot áraszt a világra (v. 13). Ez a kép könnyen érthető. De mi a hét csillag? Jézus a hét gyülekezet angyalának nevezi őket. Az angyal szó jelentése: hírnök. A bibliai próféciákban – így Jelenések könyvében is – az angyal szó gyakran Isten hűséges hírnökeit jelöli: olyan embereket, akik figyelnek Istenre, meghallják az Ő aktuális üzenetét, és híven tolmácsolják figyelmeztetéseit az adott korban. Dániel könyve a csillagokhoz hasonlítja ezeket az embereket:
„Az értelmesek pedig fénylenek, mint az égbolt fényessége, és akik sokakat eljuttattak az igazságra, miként a csillagok, örökkön örökké.”
Dániel 12:3
Egy fontos elvet érdemes tisztázni ezen a ponton. Földünkön minden fontos esemény emberek által történik. Isten a teremtéskor az ember uralma alá helyezte a Földet. Ember (Ádám) hozta be világunkba a bűnt, és ember (Jézus) hozta el a bűn megoldását is: „Mivel ember által van a halál, ember által van a halottak feltámadása is.” (1Korinthus 15:21)
Amikor Jézus a nyilvánosság előtt bűnbocsánatot hirdetett egy béna embernek, sokan megütköztek rajta és istenkáromlással vádolták. Erre Jézus így felelt: „De azért, hogy megtudjátok, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnöket megbocsátani – ekkor azt mondta a bénának –: kelj föl, vedd a nyoszolyádat, és menj haza!” (Máté 9:6) A gyógyultan elsétáló beteget szemlélő sokaság erre „megdöbbent, és dicsőítette Istent, hogy ilyen hatalmat adott az embereknek.” (Máté 9:8)
Jézus mennybemenetele előtt ezt a hatalmat tanítványaira bízta: „Akiknek bűneit megbocsátjátok, azok bocsánatot nyernek, akikéit megtartjátok, azokéi megmaradnak.”(János 20:23) Az evangélium hirdetésével ugyanazt a bűnbocsátó kegyelmet közvetíthették más emberek felé, mint amit Jézus is gyakorolt földi szolgálata alatt. E megbízatást nem angyaloknak adta, hanem egyszerű embereknek – olyanoknak, mint te és én.
Minden korban voltak olyan keresztények, akik ragyogó csillagként mutatták a helyes ösvényt a világra telepedő lelki sötétségben. Ezek az emberek nem voltak tökéletesek, de mivel megnyitották szívüket, Isten Lelke rég elfeledett igazságokat tárhatott fel előttük, s ők – együttműködve Istennel – hűségesen továbbadták a rájuk áradó világosságot.
Istennek ma is szüksége van olyanokra, akik fülüket odafordítják Igéjének meghallására, és továbbítják a korunknak szóló üzenetet. Önzetlen, a saját érdekeikről lemondó embereket keres, akik készek életüket egészen Jézus irányítása alá helyezni, hogy alkalmas eszközökké váljanak mások megmentésére.
Csakhogy napjainkban különösen nagy a zűrzavar, és nagyon nehéz kiigazodni a százféle tanítás között! Nyilvánvaló, hogy a sok, egymásnak ellentmondó elmélet nem lehet mind Istentől. Honnan tudhatjuk akkor mi, akik az idők végén élünk, hogy mi Isten üzenete számunkra? Hála az Úrnak, Ő gondoskodott róla, hogy akik alázatos szívvel kutatják Igéjét, ma is felismerhetik az aktuális üzenetet, és nem kell eltévedniük. Jelenések könyve kulcsfontosságú útmutatást ad ebben a kérdésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Utolsó napi szombattartók.Avagy akiken Isten pecsétje található.

  Az ószövetségi próféciák világossá teszik, hogy az emberi történelem utolsó napjaiban azok, akik hűek Istenhez, a hetedik nap megfigyelői ...