2018. május 26., szombat

A levelek szerkezete

János levelei a gyülekezeteknek

Könnyebben megérthetjük az egyes leveleket, ha először áttekintjük közös szerkezetüket:
  1. Címzés a „gyülekezet angyalának”
  2. Jézus valamely tulajdonsága
  3. „Tudom a te dolgaidat”
    1. Dicséret (ha van)
    2. Feddés (ha van)
  4. Tanács
  5. „Akinek van füle, hallja meg”
  6. „Aki győz” – ígéret
Érdekes tény, hogy a levelek nem közvetlenül a gyülekezeteknek vannak címezve, hanem a gyülekezetek angyalainak. Isten eredeti terve az volt – és az Újszövetségben most is az –, hogy minden egyes gyermekével szoros közösségben legyen, és egyénileg vezethesse őket. A történelem során sajnos nem sok keresztény élt ezzel a kiváltsággal; legtöbben inkább feláldozták lelkiismereti szabadságukat a kényelem vagy az egyházi hagyományok oltárán. Mivel a keresztények többsége nem volt nyitott Isten személyes vezetésére, az Úr sokszor csak néhány embert tudott felhasználni üzenetének közvetítésére.
Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a levelek elsősorban a hűségeseknek lettek címezve, könnyebben meg tudjuk állapítani azt is, kikkel azonosíthatók az egyes levelekben említett csoportok.
Jézus minden levelének elején bemutatkozik a gyülekezetnek, és egy olyan tulajdonságát emeli ki, ami az adott közösség helyzete szempontjából különös jelentőséggel bír. Például a szmirnai mártíroknak úgy mutatkozik be, mint aki maga is feltámadt a halálból, reményt adva ezzel szenvedő gyermekeinek. Hasonlóképpen, a leveleket lezáró, győzteseknek szóló ígéret is mindig az adott gyülekezet szükségleteihez van szabva.
Minden levélben elhangzik továbbá, hogy „tudom a te dolgaidat”. Jézus pontosan ismeri életünket. Látja minden tettünket, hallja minden szavunkat, érti minden gondolatunkat. Szívünk titkos indítékai sincsenek rejtve előtte, legyenek azok jók vagy rosszak. Ő sokkal jobban ismer minket, mint mi magunkat! Mi hajlamosak vagyunk az öncsalásra, Ő azonban túlságosan szeret bennünket ahhoz, hogy hazugságban hagyjon minket. A lelkek orvosaként pontosan tudja, mire van szükségünk, és minden gyermekének felkínálja a gyógyulás és a győzelem útját. Bátran lehetünk őszinték előtte, mert Ő annak ellenére szeret, hogy mindent tud rólunk!
A levelek végén ismétlődő figyelmeztetés található: „Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek!” Ahogy előző tanulmányunkban láttuk, a meghallás nem pusztán eszmei egyetértést jelent. Isten együttműködésre hív minket. Tőled függ, hogyan viszonyulsz Isten Szavához, és követed-e, amit megértettél. Ne emberekre tekints, azt várva, mikor mozdul meg a barátod, a családod vagy a gyülekezeted! Amikor a Lélek megérint téged lelkiismereted által, ne késlekedj, hanem tedd, amire int! Ha pedig kitartasz az engedelmességben, Jézus ígérete szerint örök győzelmet aratsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Utolsó napi szombattartók.Avagy akiken Isten pecsétje található.

  Az ószövetségi próféciák világossá teszik, hogy az emberi történelem utolsó napjaiban azok, akik hűek Istenhez, a hetedik nap megfigyelői ...