2014. június 30., hétfő

Ünnepélyes fogadalmak

  Isten terve a férjjel és a feleséggel. - Isten a nőt az emberből alkotta, hogy férjének társa és segítője legyen, egy legyen vele, vidámítsa, bátorítsa és áldására szolgáljon, a férj viszont erős segítője legyen néki. Mindazok, akik szent céllal lépnek házasságra - a férfi, hogy elnyerje felesége szívének legtisztább érzelmeit, a feleség pedig, hogy meglágyítsa, tökéletesítse és teljességre segítse férje jellemét - betöltik Istennek velük való szándékát.
  Krisztus nem azért jött, hogy megsemmisítse ezt az intézményt, hanem azért, hogy visszaállítsa eredeti szentségébe és magasztosságába. Ő azért jött, hogy helyreállítsa az emberben Isten erkölcsi képmását. Munkáját a házassági kapcsolat megszentelésével kezdte.
  Krisztus, aki Évát hitvestársként adta Ádámnak, első csodáját egy menyegzői lakomán tette. Nyilvános működését lakodalomban kezdte, ahol barátok és rokonok együtt örvendeztek. Ezzel szentesítette a házasságot; egyben elismerte mint olyan intézményt, amelyet Ő maga alapított. Elrendelte, hogy a férfiak és nők szent házasságban egyesüljenek, családot alapítsanak, amelynek tagjait - a becsületesség koronájával homlokukon - a mennyei család tagjainak kell tartanunk.
  
  Jézus boldog házasságokat akar. - A Krisztustól eredő isteni szeretet sohasem semmisíti meg az emberi szeretetet, hanem magában foglalja azt. Általa az emberi szeretet kifinomul, megtisztul, felemelkedik és nemessé válik. Az emberi szeretet addig sohasem tudja megteremni értékes gyümölcsét, amíg nem egyesül az isteni természettel és nem nevelik arra, hogy a menny felé nőjön. Jézus boldog házasságokat, boldog családi tűzhelyeket akar látni.
  Isten minden más jó ajándékához hasonlóan az emberiség megtartására bízott házasságot is megrontotta a bűn; azonban az evangélium célja, hogy helyreállítsa annak tisztaságát és szépségét... Egyedül Krisztus kegyelme teheti ez intézményt azzá, amivé Isten szánta: az emberiség áldásának és felemelkedésének eszközévé. Így a földi családok egységükben, békességükben és szeretetükben képviselhetik a mennyei családot.
  A társadalom állapota szomorú képet fest e szent kapcsolat mennyei eszményéről. Krisztus evangéliuma azonban azoknak is vigaszt nyújt, akik keserűséget és csalódást találtak ott, ahol társas kapcsolatot és örömet reméltek.   Örömteljes alkalom. - A Szentírás állítja, hogy Jézust és tanítványait meghívták erre a [kánai] menyegzői ünnepségére. Krisztus nem hatalmazta fel a keresztényeket, hogy amikor menyegzőre hívják őket, azt mondják: "Nem lehetünk jelen ily vidám eseményen." Ez ünnepélyen való megjelenésével Krisztus arra tanít, örvendjünk azokkal, akik örvendeznek törvényeinek megtartásában. Ő sohasem rontotta el az emberiség ártatlan ünnepeit, ha a menny törvényeivel összhangban folytak le. Helyes dolog, ha olyan összejövetelen, amelyet Ő is megtisztelt jelenlétével, követői is részt vennének. Miután Krisztus részt vett ez ünnepségen, más ünnepélyekre is elment és megszentelte azokat jelenlétével és tanításával.   Feltűnés, szertelenség és mulatozás nem helyénvaló a menyegzőn. - A házassági szertartást a feltűnés, a szertelenség és saját vágyaik kielégítésévé tették. De ha a házasulandók megegyeztek a vallásos hitben, annak gyakorlásában, és a szertartást feltűnés és szertelenség nélkül végzik, akkor a menyegző nem váltja ki Isten rosszallását. Semmi ok nincs a nagy fényűzésre vagy feltűnés keltésére, mégha a házasfelek tökéletesen illenek is egymáshoz.
  Nekem mindig oda nem illőnek tűnt, ha a házasságkötés szertartását mulatozással, víg énekléssel és hangoskodással kapcsolták össze. Nem! Ez Istentől rendelt intézmény, amelyre a legnagyobb komolysággal kell tekintenünk. A családi viszonyt úgy kell kialakítanunk a földön, hogy általa szemléltessük, milyen lesz a család odafent. Mindig Isten dicsősége legyen az első.
 Menyegző Ellen G. White otthonában. - Kedden délelőtt, kb. 11 órakor a nagy ebédlőnket előkészítettük a menyegzői szertartásra. B. testvér látta el a szolgálatot, ami szépen lezajlott. Az a kérés hangzott el, hogy... White testvérnő imádkozzon a menyegzői szertartás után. Az Úr különös szabadságot adott nekem. A Szentlélek meglágyította és betöltötte szívemet. Ez alkalommal nem hangzott el könnyelmű tréfa és balga beszéd. A menyegzővel kapcsolatban minden ünnepélyes és szent volt, felemelő jellegű és mélyen hatásos. Az Úr megszentelte ezt a házasságot és az új pár most egyesítette célját, hogy a misszióterületen munkálkodjanak, valamint megkeressék és megtartsák azt, ami elveszett. Isten meg fogja áldani őket munkájukban, ha alázatosan járnak vele és teljesen ígéreteire támaszkodnak.
  Két élet egyesülése. - [Kalifornia, 1905.] Ez fontos időszak azok életében, akik előtted álltak, hogy egyesítsék céljaikat, rokonszenvüket, szeretetüket és munkájukat a lélekmentés szolgálatában. A házassági kapcsolatban nagyon fontos lépést tesznek a két élet eggyé-olvadása által... Isten akaratával összhangban van, hogy a férj és a feleség összekapcsolódjon az ő munkájában, hogy odaadással és szentséggel vigyék azt előre. Ezt megtehetik.
  Isten áldása ez otthonban - ahol ez az egység létezni fog -, olyan mint a menny napfénye, mivel az Úr elrendelt akarata, hogy a férfi és a nő az egység szent kötelékével Jézus Krisztusban összeköttessenek, hogy uralja és Lelkével vezesse őket...
  Isten azt akarja, hogy az otthon legyen a legboldogabb hely a földön, a mennyei otthon igaz előképe. Midőn az otthonban a házasság felelősségét hordozzák, céljaikat összekötik Jézus Krisztussal, karjára és ígéreteire támaszkodnak, a férj és a feleség az Isten angyalai által dicsért egységben boldog lehet.
  A házasság nem csökkenti, hanem inkább növeli hasznavehetőségüket. Ezt a házassági kapcsolatot a lélekmentés szolgálatává tehetik Krisztusért. Tudom, hogy miről beszélek, mert férjem és én harminchat éven keresztül mindenhova együtt mentünk, ahová az Úr küldött bennünket. Tudtuk, ez ügyben Isten ajándékával rendelkezünk a házassági kapcsolatban. Ezért ez szent intézmény...
  Most ez alkalommal kézen fogjuk testvérünket... kézen fogunk téged és feleségedet és arra buzdítunk benneteket, vigyétek előre közösen az Úr művét. Azt mondom, Isten legyen tanácsadótok! Forrjatok össze és legyetek eggyé!
  Tanács egy új házaspárnak. - Testvérem és Testvérnőm, most egyesültetek egy élethosszan tartó szövetségre. Nevelésetek megkezdődött a házasságban. A házasság első éve a tapasztalatok éve amelyben a férj és a feleség megismerik egymás különböző jellemvonásait, ahogyan a gyermek megtanulja leckéjét az iskolában. Házasságotok első évében ne legyenek olyan dolgok, amelyek megrontanák jövendő boldogságotokat. Testvérem, a feleséged ideje, ereje és boldogsága össze van kötve a tieddel. Reá gyakorolt befolyásod élet illata lehet az életre, vagy halál illata a halálra. Légy nagyon elővigyázatos, nehogy megrontsd életét!
  Testvérnőm, most meg kell tanulnod az első gyakorlati leckét a házasság felelősségét illetően. Feltétlenül tanuld meg e leckét hűségesen naponta... Állandóan őrizkedj attól, hogy utat nyiss az önzésnek. Életetek egységében ragaszkodásotokat alá kell rendelnetek egymás boldogságának. Mindegyikőtöknek a másik boldogságát kell szolgálnia. Az Úr ezt kívánja tőletek. Míg eggyé olvadtok, egyikőtök se veszítse el egyéniségét. Egyéniségetek tulajdonosa Isten. Tőle kérdezzétek meg: mi a helyes, mi a helytelen, hogyan tudom legjobban betölteni lényem célját.
  
  Fogadalom a mennyei tanúk előtt. - Isten elrendelte, hogy tökéletes szeretet és összhang legyen azok között, akik házasságra lépnek. A vőlegény és a menyasszony a mennyei világegyetem jelenlétében fogadják meg, hogy szeretni fogják egymást úgy, ahogy azt Isten elrendelte... A feleség tisztelje és becsülje férjét, a férj pedig szeresse és becsülje feleségét. Házasélete kezdetén a férfi és a nő szentelje magát újra Istennek. Légy oly szilárd házassági fogadalmadhoz mint az acél! Határozd el, hogy nem rontod el a mennyben feljegyzetteket sem gondolatban, sem szóban, sem cselekedetben, mint olyan ember, aki féli Istent és engedelmeskedik parancsolatainak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Utolsó napi szombattartók.Avagy akiken Isten pecsétje található.

  Az ószövetségi próféciák világossá teszik, hogy az emberi történelem utolsó napjaiban azok, akik hűek Istenhez, a hetedik nap megfigyelői ...