2014. április 4., péntek

Az otthon messzeterjedő befolyása

  A keresztény otthon felülmúlhatatlan befolyása. A keresztény otthon gyakorlati tanítás. - Az otthon küldetése túlterjed saját határán. A keresztény otthon gyakorlati tanítás kell legyen, mely bemutatja az élet igaz elveinek kiválóságát. Az effajta példa jóra való erő lesz a világban... Amikor az ifjak ilyen otthonból kerülnek ki, továbbadják az otthon tanultakat. Az élet nemesebb elveit más otthonokba is bevihetik és felemelő befolyást árasztanak a közösségbe.
  Az a család, amelynek tagjai udvarias, előzékeny keresztények, messzeható befolyást gyakorolnak a jóra. Más családok is megjegyzik az ilyen otthon által nyert eredményeket és követik a példát, ezáltal ők is megvédik magukat a sátáni befolyásoktól. Isten angyalai gyakran meglátogatják azt az otthont, ahol Isten akarata uralkodik. Az Isten kegyelmének ereje által az ilyen otthon a felüdülés helye lesz a kimerült, megfáradt zarándokok számára. Éber elővigyázatossággal visszatartják énüket az érvényesülési vágytól. Helyes szokásokat fejlesztenek ki. Figyelmesen elismerik mások jogait. A hit, amely szeretet által munkálkodik és megtisztítja a lelket, a kormánynál áll az egész házat irányítva. Így az otthon megszentelt befolyása alatt, a testvériségnek Isten Igéjében lefektetett elveit széles körben elismerik és engedelmeskednek azoknak.A jól igazgatott család befolyása. - Nem kis feladat a család számára, hogy Jézus képviselőjeként állja meg helyét, megtartván Isten törvényét a hitetlen közösségben. Megkívánják, hogy élő levelek legyünk, amit minden ember ismer és olvas. Ez komoly felelősséget jelent.
  A helyesen irányított és jól fegyelmezett család többet mond a kereszténység érdekében minden elmondható prédikációnál. Az  ilyen család azt igazolja, hogy a szülők eredményesen követték Krisztus irányítását és gyermekeik szolgálnak a gyülekezetben. Befolyásuk növekszik, mert amint továbbadnak, ismét továbbadni valót nyernek. Az apák és anyák segítőket találnak gyermekeikben, akik továbbadják másoknak az otthon kapott nevelést. A mulandó életből az örökkévalóság felé segítik a szomszédokat. Az egész család a Mester szolgálatában áll és jó példájuk másokat is arra indít, hogy hűségesek és igazak legyenek Istenhez és az Ő nyája iránt is.
  A kereszténység erejének - a világnak bemutató - legnyilvánvalóbb bizonyítéka, a helyesen szervezett és jól nevelt család, mely az igazságot úgy ajánlja, mint senki más, mert a szívre gyakorolt hatása élő bizonyság.
  Az otthon kereszténységének legfőbb próbaköve az a jellemtípus, amelyet saját befolyása hoz létre. A cselekedetek minden hitvallásnál ékesebben beszélnek.
  Az a feladatunk e világban... hogy meglássuk, milyen erények birtoklására tudjuk megtanítani gyermekeinket és családunkat, hogy befolyásuk legyen más családokra, s így nevelő hatást gyakorolhatunk akkor is, ha sohasem lépünk a szószékre. A jól nevelt és jól igazgatott család Isten szemében értékesebb a tiszta aranynál, még Ofir aranyánál is. Lehetőségeink csodálatosak. - Az időnk itt rövid. Csak egyszer élünk e világon; ezért használjuk ki az élet adta lehetőségeket. A munka, amelyre el lettünk híva, nem kíván gazdagságot, társadalmi állást, vagy nagy képességet, csupán kedves, önfeláldozó lelkületet és szilárd célkitűzést. Egyetlen - bármily kicsiny - lámpa, ha állandóan világít, eszköz lehet sok lámpa meggyújtására. Befolyásunk hatásköre jelentéktelennek, képességünk szerénynek, alkalmunk kevésnek, tudásunk behatároltnak tűnhet, mégis csodálatos lehetőségekkel rendelkezünk az otthonunkban kínálkozó alkalmak hűséges felhasználása által. Amikor megnyitjuk szívünket és otthonunkat az élet isteni elveinek, akkor az életadó erő folyamainak útjává válunk. Otthonunkból gyógyító patak folyik, amely életet, szépséget és termékenységet hoz oda, ahol most terméketlenség és halál van.
  Az istenfélő szülők olyan befolyást árasztanak otthoni körükből másokra, amely kovászként fejti ki hatását, amit "három mérce lisztbe elegyítenek" (Mt 13:33). Az otthon végzett hűséges munka másokat is hasonló munka végzésére nevel. Az Isten iránti hűség lelkülete olyan mint a kovász, amely a gyülekezetben megnyilvánulva hatást gyakorol másokra, és mindenütt ajánlólevél lesz a kereszténység számára. Krisztus lelkes katonáinak munkája oly messze ható mint az örökkévalóság. Akkor miért hiányzik mégis oly nagy mértékben gyülekezeteinkből a missziólelkület? Azért, mert elhanyagolják az otthoni alázatosságot. A helytelenül irányított családi befolyás. - A helytelenül irányított család befolyása messzeterjedő és baljóslatú az egész társadalomra. A gonoszság áradatában összegződik, amely hatással van a családra, a közösségre és a nemzetre.
  Lehetetlen úgy élnünk világunkban, hogy ne árasztanánk befolyást környezetünkre. A család tagjai közül senki sem zárkózhat önmagába úgy, hogy a család többi tagja ne érezné befolyását és lelkületét. Még az arckifejezés is befolyást áraszt a jóra vagy a rosszra. A lelkület, a szó, a cselekedet, a mások iránt tanúsított magatartás félreismerhetetlen. Ha önzően él, lelki világát a reménytelenség légköre veszi körül; azonban, ha Krisztus szeretete él szívében, előzékenységet, kedvességet, gyengédséget tanúsít mások érzéseire és a szeretet, a gyöngédség hálás, boldog érzésének tetteiben részesíti társait. Bemutatja, hogy Jézusért él és lábainál naponként tanulja a leckét, világosságot és békét nyerve. Elmondhatja az Úrnak: "A te jóvoltod felmagasztalt engem." (Zsolt 18:36.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Utolsó napi szombattartók.Avagy akiken Isten pecsétje található.

  Az ószövetségi próféciák világossá teszik, hogy az emberi történelem utolsó napjaiban azok, akik hűek Istenhez, a hetedik nap megfigyelői ...