2014. január 11., szombat

Folytatás......

Zakariással Jahve elmondatta a szenvedő Megváltóról: "Kard! Támadj pásztoromra, bizalmas emberemre!" (Zak 13:7) Isten igazságos volta miatt Krisztusnak a bűnös ember helyetteseként és kezeseként kellett szenvednie. Értenie kellett, mit jelent az igazságosság. Tudnia kellett, mit jelent a bűnösnek Isten előtt közbenjáró nélkül állnia.
  A Megváltó megjövendölte önmagáról a zsoltárírón keresztül:
  
  "A gyalázat összetörte szívemet,
  egészen belebetegedtem.
  Részvétre vártam, de hiába,
  vigasztalókra, de nem találtam.
  Ételembe mérget tettek,
  szomjúságomban ecettel itattak" (Zsolt 69:21-22).
  
  Megmondta azt, ahogy bánni fognak vele: "Mert kutyák vettek körül engem, gonoszok bandája kerített be, átlyukasztották kezemet, lábamat. Megszámlálhatnám minden csontomat, ők pedig csak bámulnak, néznek rám. Megosztoznak ruháimon, köntösömre sorsot vetnek" (Zsolt 22:17-19).
  A "Megígért" keserves szenvedésének és kegyetlen halálának e pontos leírásai, bár szomorúak, de ígérettel teljesek, mert Jahve kinyilatkoztatta róla - "az Úr akarata volt az, hogy betegség törje össze," - aki "fel is áldozta magát jóvátételül" a bűnért:
  
  "...mégis meglátja utódait, sokáig él.
  Az Úr akarata célhoz jut vele.
  Lelki gyötrelmeitől megszabadulva
  látja őket, és megelégedett lesz.
  Igaz szolgám sokakat tesz igazzá ismeretével,
  és ő hordozza bűneiket.
  Ezért a nagyok között
  adok neki részt,
  a hatalmasokkal együtt
  részesül zsákmányban,
  hiszen önként ment a halálba,
  hagyta, hogy a bűnösök közé sorolják,
  pedig sokak vétkét vállalta magára,
  és közbenjárt a bűnösökért" (Ézsa 53:10-12).
  
  A bűnösök iránti szeretete indította Krisztust a megváltás árának megfizetésére. "Amikor látta, hogy nincs ott senki, és elámult, hogy nincs, aki közbelépjen"; senki más nem válthatta ki az embert az ellenség hatalmából. "...saját karja segítette őt, saját igazsága támogatta" (Ézsa 59:16).
  
  "Ez az én szolgám, akit támogatok,
  az én választottam, akiben gyönyörködöm.
  Lelkemmel ajándékoztam meg,
  törvényt hirdet a népeknek" (Ézsa 42:1).
  
  Életvitelébe nem vegyült önérdek. Az a hódolat, amellyel a világ a rangnak, a gazdagságnak és a képességnek adózik, idegen volt Isten Fia előtt. A Messiás semmilyen emberi eszközt nem vett igénybe, hogy hűséget vegyen vagy hódolatot követeljen. Énjének tökéletes megtagadását ezek a szavak vetítették előre:
  
  "Nem kiált, nem lármáz,
  és nem hallatja szavát az utcán.
  A megrepedt nádszálat nem töri össze,
  a füstölgő mécsest nem oltja el..." (Ézsa 42:2-3).
  
  A Megváltó egészen másként viselkedett az emberek között, mint korának tanítói. Soha nem hangoskodott, nem vitatkozott, nem imádkozott tüntetően, és nem tett semmit azért, hogy dicsőítsék. A Messiás Istenben rejtőzött el, és Isten pedig megmutatkozott Fiának jellemében. Isten ismerete nélkül az emberiség örökre elveszne. Mennyei segítség nélkül az emberek egyre mélyebbre süllyednének. Életet és erőt kell kapniuk a világ Alkotójától. Az ember hiányait nem lehet másképpen kielégíteni.
  A továbbiakban ez a prófécia hangzott el a Messiásról: "Nem alszik ki, és nem törik össze, míg a törvénynek érvényt nem szerez a földön; tanítására várnak a szigetek." Isten Fia "igazsága érdekében akart... nagy és felséges tanítást adni" (Ézsa 42:4, 21). Nem csökkentette a törvény fontosságát és követelményeit. Inkább magasra emelte, és ugyanakkor megszabadította e mennyei elveket az emberek által ráhelyezett terhektől. E terhek sok embert elcsüggesztettek, amikor igyekeztek Istennek tetszően szolgálni.   Jahve kijelentette a Megváltó küldetéséről: "Én, az Úr elhívtalak az igazságért, én fogom a kezedet. Megőrizlek, és benned ajándékozom meg szövetségemmel népemet, világosságommal a nemzeteket. Nyisd meg a vakok szemeit, hozd ki a börtönből a foglyokat, a fogházból a sötétben ülőket! Én vagyok az Úr, ez a nevem, nem adom dicsőségemet másnak, sem dicséretemet a bálványoknak. A régebbiek már beteljesedtek, most újakat mondok. Még mielőtt kibontakoznak, tudatom veletek" (Ézsa 42:6-9).
  Izráel Istene a megígért Mag által szabadulást hozott Sionnak. "Vesszőszál hajt ki Isai törzsökéről, hajtás sarjad gyökereiről." "Íme egy fiatal nő teherben van, és fiút fog szülni, és Immánuélnek nevezik el. Tejszínt és mézet fog az enni, amíg meg tudja vetni a rosszat, és a jót tudja választani" (Ézsa 11:1; 7:14-15).
  "Az Úr lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke. Az Úr félelme lesz a gyönyörűsége. Nem a látszat után ítél, és nem hallomás után dönt, hanem igazságosan ítél a nincstelenek ügyében, és méltányosan dönt az ország szegényeinek dolgában. Megveri a földet szájának botjával, ajka leheletével megöli a bűnöst. Igazság lesz derekának öve, csípőjének öve pedig a hűség." "Azon a napon Isai gyökeréhez fognak járulni a nemzetek, mert zászlóként magaslik ki a népek közül, és székhelye dicsőséges lesz" (Ézsa 11:2-5, 10).
  "Van egy férfi, akinek Sarjadék a neve, ...Ő fogja felépíteni az Úr templomát, és nagy méltóságra emelkedik, trónra lép, és uralkodik. Egy pap is lesz mellette a trónon, és békés egyetértés lesz kettőjük között" (Zak 6:12-13).
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Utolsó napi szombattartók.Avagy akiken Isten pecsétje található.

  Az ószövetségi próféciák világossá teszik, hogy az emberi történelem utolsó napjaiban azok, akik hűek Istenhez, a hetedik nap megfigyelői ...