2013. szeptember 2., hétfő

UDVARIAS VISELKEDÉS

 Azoknak, akik szent dolgokkal foglalkoznak, szól ez az ünnepélyes figyelmeztetés: "Tisztítsátok meg magatokat, akik az Úr edényeit hordozzátok!" (Ésa. 52:11) Minden olyan ember, akit Isten megbízott és megtisztelt valamivel, akire valamilyen különleges szolgálatot bízott, legyen körültekintő szavaiban és cselekedeteiben! Legyenek odaadó, istenfélő férfiak, akik az igazság cselekvése és tiszta, igaz szavak által embertársaikat magasabb szintre tudják emelni. Minden őket érő kísértés ellenére nem rendülnek meg, határozott, komoly szándékú emberek, akiknek legfőbb vágyuk lelkeket megnyerni Krisztusnak.
  Sátán különleges támadásai érik az evangélium szolgáit. Tudja, hogy
  a prédikátorok is csak emberek, önerejükből semmiféle erénnyel és szentséggel nem rendelkeznek, az evangélium kincseit földi edényekbe helyezték,  melyek csak isteni erő által válhatnak a tisztaság edényeivé. Ő tudja, hogy Isten a prédikátorokat arra rendelte el, hogy hatékony eszközök legyenek a lelkek megmentésében, és csak akkor működhetnek eredményesen, ha engedik, hogy életüket az örökkévaló Atya irányítsa. Ezért kísérli meg minden bölcsességével rávenni őket a bűnre, jól tudva: ha ez sikerül, akkor hivatásuk a bennük lévő bűnt csak fokozza, mert a bűnt követve
  a gonosz szolgái lesznek.
  Akiket Isten elhívott erre a munkára, adják bizonyságát annak, hogy alkalmasak a szent helyen végzendő szolgálatra. Az Úr azt parancsolta: "Legyetek szentek teljes életetekben!" (I. Pét. 1:15) "Légy példája a hívőknek!" - írja Pál (I. Tim. 4:12, 16; lásd: I. Pét. 4:7-8).
  Tisztaság és erkölcsös viselkedés - megszívlelendő dolgok. Óvjuk meg magunkat a jelen elfajult bűneitől. Krisztus követei ne alacsonyodjanak le annyira, hogy léha társalgásokat folytatnak, hajadonokkal vagy férjes asszonyokkal bocsátkoznak bizalmaskodásba. Maradjanak meg a saját helyükön illő méltósággal, ugyanakkor lehetnek közvetlenek, kedvesek és udvariasak is mindenkihez. Távol kell tartaniuk magukat mindentől, ami közönségességnek és bizalmaskodásnak tűnik. Ez tiltott terület, amelyre igen veszélyes lépni. Minden szó, minden cselekedet inkább arra szolgáljon, hogy felemeljen, finomabbá, nemesebbé tegyen. Bűn az ilyen dolgokban való meggondolatlanság.
  Pál figyelmeztette Timótheust, hogy gondolatban is csak tiszta, nemes dolgokkal foglalkozzék, hogy fejlődése mindenki számára látható legyen. Ez a tanács a mai férfiaknak is felettébb szükséges. Nyomatékosan hangsúlyozom evangéliumi munkásaink körében annak szükségességét, hogy minden gondolatuk és cselekedetük tiszta legyen. Egyéni elszámolási kötelezettségünk van Isten felé - személyre szóló munkánk, melyet senki sem végezhet el helyettünk. Arra kell törekednünk, hogy a világot jobbá tegyük. Ha társas életünket ápoljuk, ez ne csak szórakozásul szolgáljon, hanem a magasabb cél érdekében tegyük.
  Nem látunk elég rosszat körülöttünk, amely indokolttá tenné e figyelmeztetés szükségességét? Mindenfelé tönkretett emberek, ledöntött családi oltárok, elpusztult otthonok vesznek körül. Különös módon feladják az alapelveket, az erkölcsi érzék alacsony színvonalra süllyed és a Föld rohamosan Sodomává válik. Hatalmas mértékben növekednek azok a bűnök, amelyek Isten ítéletét hozták el az özönvíz előtti világra és Sodomát tűzhalál által pusztították el. Közeledünk a véghez, amikor a Föld tűzzel tisztíttatik meg. Vajha mindazok, akiket Isten az igazság világosságának terjesztésével megbízott, elszakadnának minden bűntől! Vajha a becsületesség útján járnának és uralkodnának minden szenvedély és szokás felett, mely valamilyen módon elhomályosítja Isten művét vagy annak szentségét beszennyezi. A prédikátoroknak kötelességük az őket megközelítő kísértésnek ellenállni és fölébe emelkedni mindannak, ami az értelmet lealacsonyítja. Éberség és ima által úgy megóvhatja jellemének leggyengébb oldalait, hogy azok lesznek a legerősebbek. Krisztus kegyelméből az emberek erkölcsi szilárdságot, akaraterőt és kitartást nyerhetnek. Ez a kegyelem erőt nyújt nekik Sátán csábító, ámító kísértéseinek legyőzésére, és így hűséges, jámbor keresztényekké válhatnak.
  
  A prédikátorok mutassanak jó példát
  
  A prédikátorok szent, hivatásuknak megfelelő, jó példát mutassanak az ifjúságnak. Segítsenek az ifjabbaknak, hogy őszinték legyenek, a másokkal való érintkezésben azonban szerények és méltóságteljesek. Napról napra hintsék a magot, amely kikelve megtermi majd gyümölcsét. Minden durvaságot és komolytalanságot küszöböljenek ki, és gondolják meg, hogy ők nevelők - szavaik és tetteik akaratlanul is élet vagy halál illata lesznek a velük érintkezőknek.
  Szükséges a lélek fegyelmezése, a gondolatok és a szív tisztasága. Az erkölcsi tisztaság a helyes gondolkodástól és cselekedetektől függ. Gonosz gondolatok megrontják a lelkeket, míg a helyes gondolatok előkészítik
  a lelket, hogy egységben munkálkodjon a Mesterrel. Legyen minden gondolat a Krisztus iránti engedelmesség foglya.
  Az igazság tanítóinak szavai és cselekedetei bölcsek és elővigyázatosak legyenek. Isten nyájának kellő időben adják a táplálékot. Ne helyeseljék
  a sekélyes életfelfogást, oly hittel bírjanak, amely szeretet által munkálkodik és a lelket megtisztítja minden testi gondolattól és vágytól. Az ilyen jellemű munkások nem alázkodnak meg földi dolgok előtt, nincsenek embereknek alávetve és nincsenek kitéve Sátán kísértéseinek. Bátrak és erősek. Az Igazság Napja felé fordulnak, és így olyan légkörbe jutnak, amely szabad és mentes minden erkölcsi és szellemi tisztátalanságtól.
  Aki a Biblia vallási elvei szerint él, erkölcsi erővel rendelkezik; a Szentlélek nemesítő befolyása által az ízlés és hajlam tiszta és szent lesz. Semmi sem nyert olyan nagy hatalmat kívánságaink felett, semmi sem hatol
  olyan mélyre cselekedeteink indítóokaiba, semmi sem gyakorol olyan hatalmas befolyást az életre és ad a jellemnek olyan szilárdságot és erőt, mint Krisztus vallása. A hívőt mindig magasabbra emeli, nemes szándékkal ihleti, illendő magaviseletre tanítja és minden tettének megadja a kijáró méltóságot.
  Hogyan küzdje le a fiatal ember gonosz hajlamait és miként fejleszthet nemes és jó jellemet? Szívlelje meg a következő szavakat: "Akár esztek, akár isztok, akármit cselekedtek, mindent az Isten dicsőségére műveljetek." (I. Kor. 10:31) Ez az alap, amelyből minden indítéknak, gondolatnak és cselekedetnek származni kell. A szentségtelen szenvedélyeket feszítsük meg. Ezek a szenvedélyek majd engedékenységért kiáltanak hozzánk, Isten azonban szent és nagy célokat és vágyakat ültetett a szívünkbe, melyeket nem szabad lealacsonyítanunk. Csak akkor süllyedünk le, ha vonakodunk értelmünknek és lelkiismeretünknek engedelmeskedni. Pál kijelenti: "Mindenre van erőm a Krisztusban." (Fil. 4:13)
  Ha közeledtek Jézushoz és igyekeztek hivatásotokat jól rendezett élettel és istenfélő viselkedéssel ékesíteni, akkor lábaitok megőriztetnek attól, hogy tilos területre tévedjenek. Ha őrködtök, állandóan imádkozva, és ha mindent úgy tesztek, mintha Isten közvetlen jelenlétében lennétek, akkor a kísértésekben nem fogtok elbukni, s remélhetitek, hogy mindvégig tiszták, szeplőtlenek és állhatatosak maradtok. Ha a kezdeti bizalmatokat mindvégig szilárdan megtartjátok, akkor Istennel jártok majd és amit kegyelme megkezdett, azt Istenünk országában dicsőség koronázza meg.
  "A Lélek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. Az ilyenek ellen nincs törvény." (Gal. 5:22-23) Ha Jézus bennünk van, megfeszítjük a testet indulataival és kívánságaival együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Utolsó napi szombattartók.Avagy akiken Isten pecsétje található.

  Az ószövetségi próféciák világossá teszik, hogy az emberi történelem utolsó napjaiban azok, akik hűek Istenhez, a hetedik nap megfigyelői ...