2013. augusztus 16., péntek

A BIBLIA-TANULMÁNYOZÁS SZÜKSÉGESSÉGE


  Ifjú emberek, akik a prédikátori tisztségre akarnak lépni, vagy már azok, ismerjék a prófétai történelem minden láncszemét és minden tanítást,
  
  amelyet Krisztus adott. Az értelem állandó munkálkodás által növekszik erőben, áttekintésben, éleslátásban. Ha a szellem nem működik, elgyengül. A prédikátornak gyakorolnia kell magát a gondolkodásban, és váljon szokásává, hogy elmélyedjen, mert különben nagymértékben veszít gondolkodóképességéből. A fiatal prédikátor küzdjön az Isten Igéjében rejlő nehéz problémák megértéséért és így értelme teljességgel megnyílik. Ha a Szentírás nagy igazságait szorgalmasan kutatja, képes prédikációk megtartására, amelyek világos, határozott üzenetet tartalmaznak és hallgatói segítségére szolgálnak a helyes út megválasztásában.
  Az a prédikátor, aki az igazság tanítására vállalkozik és csak felületesen ismeri Isten Igéjét, megszomorítja a Szentlelket. Aki pedig - ha csekély ismerettel is - elkezdi továbbadni azt, amit tud, ugyanakkor igyekszik tudását bővíteni, az képességet nyer nagyobb munka elvégzésére. Minél több világosságot vesz fel saját lelkébe, annál több mennyei világosságban részesíthet másokat.
  A prédikátori tisztségben ne nyilvánuljon meg gyengeség. Az igazság, melyet mi hirdetünk, mindenható. Sok prédikátor azonban nem szívleli meg azt a feladatot, hogy Isten mélységes gondolatait kikutassa. Ha tetterőssé akarnak válni a szolgálatban és tapasztalatokat szerezni, amelyek mások segítségére képesítik őket, akkor le kell győzniük gondolkodásuk megszokott restségét. Ha egész szívvel szentelik magukat az Írás kutatására, új erőt éreznek majd magukban. Az Isten lehajol az emberi fáradozásokhoz, ha a lélek Őt szomjazza, és a vágyakozó szív elmondhatja: "Csak Istenben nyugodjál meg, lelkem, mert Tőle van reménységem." (Zsolt. 62:6)
  Prédikátorok, akik eredményes munkát akarnak végezni lelkek megmentésére, legyenek a Biblia tanulói és az ima emberei! Bűn elhanyagolni Isten Igéjének tanulmányozását, mialatt valaki mások tanítására vállalkozik. Aki felismeri a lelkek értékét, tudni fogja, hogy túl nagy veszélyben van, ha az isteni tudományban való előmenetelét elhanyagolja. Odamenekül az igazság várához, ahol bölcsességet, ismeretet és erőt nyerhet Isten munkájának elvégzésére. Addig nem nyugszik, amíg felülről fel nem kenettetik.
  Ha Krisztus szolgája Isten Igéjét teszi meg állandó kísérőjéül, fejlődnek képességei, és jobb munkát végezhet. Ha állandóan gyarapszik a bölcsességben, akkor mindig jobban és jobban tudja kiábrázolni Krisztust. Erősödik a hitben és bizonyságot szolgáltat a hitetleneknek a kegyelem és szeretet teljességéről, amint az Krisztusban van. Elméje kincseskamra lesz,
  
  amelyből meríthet, hogy mások szükségletét betölthesse. A Szentlélek munkája által az igazság bevésődik lelkébe, és mindazok, akik tőle hallják az igazságot - akikről egy napon számot kell adnia - nagy áldásban részesülnek. Aki ily módon alkalmassá válik a prédikátori tisztségre, biztos lehet a jutalomban, amely megígértetett azoknak, akik sokakat vezetnek el az igazság ismeretére.
  A hitünkről szóló könyvek alapos áttanulmányozása nagyszerű és fontos segítő eszköz, de nem adják meg a léleknek a legnagyobb erőt. A Biblia a legjobb könyv a világon értelmünk kiképzésére. Tanulmányozása próbára teszi az elmét, erősíti az emlékezőképességet, élessé teszi az értelmet, jobban, mint az emberi filozófiát felölelő összes téma. Azok a nagy tanítások, amelyeket a Szentírás felsorol, az a méltóságteljes egyszerűség, amellyel ezeket kezeli, az a világosság, amelyet az élet nagy feladataira vet, erőt és kitartást kölcsönöz az értelemnek.
  Aki a nagy, ránk váró harcban hűséges akar maradni Krisztushoz, annak mélyebben kell behatolnia az evangéliumba, mint emberek véleményébe és tanításaiba. Az én üzenetem az idős és ifjú prédikátorokhoz ez: Őrizzétek féltő szívvel az ima, a Biblia-tanulmányozás és az önvizsgálat óráit. Egy részét minden napnak fordítsátok az Írás kutatására és az Istennel való érintkezésre, akkor lelki erőt nyertek Istentől és növekedtek a kegyelemben. Egyedül Ő tölthet meg benneteket nemes törekvésekkel és változtathatja át jellemeteket az isteni képmásra. Közelítsétek meg komoly
  imában, és akkor Ő megtelíti szíveteket magasztos és szent törekvésekkel, mélységes, őszinte vággyal a gondolatok tisztasága és világossága után.
  A Biblia igazi megismerése csak a Szentlélek segítségével nyerhető el, aki által az Ige is adatott. Ahhoz, hogy ezt a tudást elnyerjük, a Szentírás szerint kell élnünk. Mindennek engedelmeskednünk kell, amit Isten szava parancsol. Mindenre, amit ígér, igényt tarthatunk. Az élet, amelyet elénk tár, az az élet, melyet ereje által kell élnünk. Csak akkor tanulmányozhatjuk eredményesen a Bibliát, ha így viszonyulunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Utolsó napi szombattartók.Avagy akiken Isten pecsétje található.

  Az ószövetségi próféciák világossá teszik, hogy az emberi történelem utolsó napjaiban azok, akik hűek Istenhez, a hetedik nap megfigyelői ...