2014. május 14., szerda

Igaz szeretet vagy belebolondulás

  A szeretet Jézus értékes ajándéka. - A szeretet értékes ajándék, amelyet Jézustól kapunk. A tiszta és szent szeretet nem érzelem, hanem alapelv. Akiket igaz szeretet vezet, nem józantalanok sem nem vakok.
  Csak nagyon kevés igaz, valódi, odaadó, tiszta szeretet létezik. Ez a drága kincs nagyon ritka. A szenvedélyt szerelemnek hívják.
  Az igaz szeretet magasztos és szent elv; jellegében teljesen különbözik attól a szeretettől, amely pillanatnyi hatás alatt támad, majd hirtelen elmúlik, ha kemény próba éri.
  A szeretet mennyben termesztett palánta, amelyet ápolni és táplálni kell. Szeretetteljes szívek, figyelmes, gyengéd szavak boldoggá teszik a családot és felemelő befolyást árasztanak mindazokra, akik befolyásuk körébe kerülnek.   Az igaz szeretet a szenvedély ellentéte. - A szeretet... nem józantalan, nem vak, hanem tiszta és szent. Azonban az érzéki szív szenvedélye egészen más dolog. Amíg a tiszta szeretet beveszi Istent minden tervébe, és tökéletes összhangban van Lelkével, addig a szenvedély nyakas, hirtelen, józantalan, dacol minden korlátozással és a saját maga által választott célt bálványává teszi. Aki igaz szeretettel rendelkezik, annak minden magatartásában Isten kegyelme nyilvánul meg. Szerénység, egyszerűség, őszinteség, erkölcsösség és vallásosság jellemzi minden lépését a házassági frigy felé. Az így vezetett egyéneket nem köti le más társaság, még az imaórák és vallásos összejövetelek iránti érdeklődés elvesztése sem. Az igazság iránti buzgalmuk nem hal ki alkalmaik és kiváltságaik elhanyagolása miatt, amelyeket Isten kegyelmesen adott nekik.
   Az a szeretet, amelynek nincs jobb alapja a puszta érzéki élvezetnél, makacs, vak és fékezhetetlen. A tisztesség, az igazság és az értelem minden nemes és magasztos ereje a szenvedélyek rabságába kerül. Az az ember, akit ez őrült szenvedély lánca megkötöz, nagyon gyakran süket az ész és lelkiismeret hangjára; sem érv sem könyörgés nem képes beláttatni vele balga eljárását.
  Az igazi szeretet nem erős, tüzes, heves szenvedély; ellenkezőleg, szelíd és mély természetű. Túl lát a külsőségeken és egyedül a minőség vonzza. Bölcs és éles megkülönböztető képességű, odaadó buzgósága valódi és maradandó.
  A szenvedélyek és indulatok birodalmából kiemelkedő szeretet lelkivé válik, mely szavakban és cselekedetekben is megnyilvánul. A kereszténynek megszentelt gyengédséggel és szeretettel kell rendelkeznie, amely nem türelmetlen vagy ingerlékeny. A durva, nyers modornak meg kell lágyulnia Krisztus kegyelme által.   Az érzelgősséget kerülnünk kell, mint a bélpoklosságot. - A képzelődéstől, a szerelmes érzelgősségtől őrizkednünk kell, mint a bélpoklosságtól. A mai világban nagyon sok fiatal férfiből és nőből hiányzik az erény; ezért nagy elővigyázatosságra van szükség... Azok, akik megőrizték erényes jellemüket, habár nélkülözhetnek más kívánatos tulajdonságokat, mégis valódi erkölcsi értékkel rendelkeznek.
  Vannak, akik időnként vallásukról hitet tesznek, és akik minden tekintetben teljesen Isten és érzékeny lelkiismeret nélküliek. Hiábavalók és haszontalanok. Társalgásuk alacsonyrendű. Gondolataikat az udvarlás és a házasság foglalja le, a magasztosabb és nemesebb gondolatokat pedig kizárják.
  Az ifjakat megbabonázza az udvarlás és a házasság gondolata. Szerelembeteg érzelgősség veszi birtokba őket. Nagy éberség és tapintat szükséges az ifjúságnak e rossz befolyástól való megőrzésére.
  A leányoknak nem tanítják meg az önmegtagadást és önuralmat. Dédelgetik őket és ápolják büszkeségüket. Megengedik, hogy saját útjukon járjanak, míg végül makacsok és akaratosak lesznek. Mindent meg kell tennünk megmentésükre a legjobb módszerek felhasználásával. Sátán ráveszi őket, hogy a hitetlenek szájában példabeszéddé váljanak vakmerőségük végett, tartózkodó magatartásuk és női szerénységük hiánya miatt. A fiatal fiúknak hasonlóképpen megengedik, hogy saját útjukon járjanak. Alig érik el a tizenéves kort, és már hasonló korú leányokkal járnak, hazakísérik őket és szerelmesekké válnak. A szülők annyira rabjaik gyermekeiknek saját szenvedélyeik és helytelen szeretetük által, hogy nem mernek határozott álláspontot elfoglalni e rohanó időben túl gyorsan érő gyermekeik megváltoztatására és megfékezésére.
   Tanács egy álmodozó, szerelembeteg leánynak. - Abba a sajnálatos tévedésbe estél, hogy túlságosan szereted a másik nemet. Ez különösen a nőknél terjedt el ez elfajult időben. Szereted társaságukat, figyelmed számukra hízelgő és felbátorítod őket, vagy megengedsz nekik oly bizalmaskodást, amely nem mindig áll összhangban az apostol figyelmeztetésével: "Mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek!" (1Thess 5:22.)
  Fordítsd el gondolataidat a regényes tervektől! Vallásosságodat összevegyíted a regényes, szerelembeteg érzelgősséggel, amely nem emel fel, hanem csak lealacsonyít. Nem csupán rád van hatással, hanem példád és befolyásod másoknak is árt... A mindennapi álmodozás és a regényes légvárépítés használhatatlanná tett. Képzeletbeli világban élsz; képzeletbeli vértanú és képzeletbeli keresztény vagy.
  E világban ez alacsonyrendű érzelgősségből sok minden összekeveredik az ifjú vallásos tapasztalatával. Testvérnőm, Isten azt kívánja tőled, hogy változz meg! Kérlek: emelkedj felül érzelmeiden! Szenteld oda értelmi és testi erődet Megváltód szolgálatára, aki megvásárolt téged! Szenteld meg gondolataidat és érzelmeidet, hogy minden munkádat Istenben végezhesd el.   Intés egy fiatal diáknak. - Most életed diákkorában vagy, ezért gondolataid lelki tárgyaknál időzzenek. Tarts távol életedből minden érzelgősséget! Légy éber önnevelő és gyakorolj önuralmat! Most jellemed átalakulásának időszakában vagy. Semmit se tekints hétköznapinak vagy lényegtelennek, ami elvonja figyelmedet a legmagasztosabb és legszentebb érdektől abban az előkészületben, hogy tedd Isten munkáját, amit kijelölt számodra.   Az oktalan udvarlás és házasság következményei. - Számtalan nehézséggel találkozunk minden lépésünknél. A gonoszság, amelyet a fiatalok és öregek egyaránt dédelgetnek, a balga, megszenteletlen udvarlás és házasság nem kerülheti el a civakodás, a  küzdelem, az elidegenedés és a fékezhetetlen szenvedély, a férj és feleség hűtlenségének, az akaratos, szertelen vágyak megfékezésének és az örökkévaló érdekek dolgában való közömbösségnek eredményét...
  Nagyon sokan, akik bibliás keresztényeknek vallják magukat, nem szeretik Isten szent jövendöléseit. Szabad, laza életvitelük többre becsüli a nagyobb mozgási szabadságot. Nem akarják, hogy önző szokásaikat korlátozzák.
  Őrizzétek érzelmeiteket! - "Felövezvén elmétek derekait" - mondja az apostol (1Pt 1:13), vagyis uraljátok gondolataitokat és ne engedjetek azoknak teljes mozgási szabadságot. A gondolatok uralhatók és ellenőrizhetők saját erőfeszítésetek által. Jót gondoljatok és akkor jót cselekesztek. Meg kell őriznetek gondolataitokat és ne engedjétek, hogy elkalandozva ne a megfelelő tárgynál időzzenek. Jézus életével váltott meg benneteket, az övéi vagytok; ezért tanácskozni kell vele minden dologban arról, hogyan használjátok értelmi képességeteket és szívetek érzelmeit.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Utolsó napi szombattartók.Avagy akiken Isten pecsétje található.

  Az ószövetségi próféciák világossá teszik, hogy az emberi történelem utolsó napjaiban azok, akik hűek Istenhez, a hetedik nap megfigyelői ...